Ads 468x60px

Monday 15 September 2014

RESEPI TART GULUNG VERSI SAYA

RESEPI TART GULUNG SEDAP


BAHAN-BAHAN

226 GRAM BUTTER (BUTTERCUP)
270 GRAM TEPUNG GANDUM ( tak kisah tepung cap apa,ada yang kata cap sauh lg bagus)
20 GRAM GULA KASTOR (*)
30 GRAM TEPUNG JAGUNG (*)
40 GRAM TEPUNG KASTARD(*)
20 GRAM SUSU TEPUNG (*)
1 BIJI KUNING TELUR
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
1 SUDU MINYAK SAPI ( saya tak guna pun )
1 BIJI KUNING TELUR UNTUK SAPUAN
1/2 KG JEM NENAS

BAHAN YANG BERTANDA (*) MESTI DI AYAK TERLEBIH DAHULU


CARA-CARA

 Pukul gula,butter dan kuning telur sehingga kembang,tetapi jangan pukul terlalu lama yer,kemudian masukkan esen vanilla, dan kemudian masukkan bahan-bahan yang bertanda (*) kedalam pengadun dan kacau hingga sebati..

lepas tu saya uli  doh dengan tangan,kalau anda rasa doh agak keras,boleh tambah dengan butter kemudian uli semula. begitulah jugak sebaliknya,jika anda rasa doh anda terlalu lembut,anda boleh tambahkan tepung gandum sedikit kemudian uli semula.




Doh yang telah di tekan











Tart yang telah di gulung dan di susun di dalam tray





lepas tu sapu kuning telur kat atas tart dan siap sedia di bakar



*Kuih tart di bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 20 minit sehingga masak (ikut jenis oven)

SELAMAT MENCUBA YER!!











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...